Kom igång med flugfiske

Flugfiske och saker värda att tänka på

Den som intresserat sig för flugfiske behöver förkunskaper om utrustning och kastteknik innan han eller hon kan ge sig i kast med flugfiske. För en nybörjare är det bästa att börja med spinnfiske än flugfiske, även om det inte finns några hinder. Främst handlar det om att flugfiske är mer avancerat och den som spinnfiskat har redan en del av kunskapen som krävs för flugfiske.

Om du bestämt dig för att börja med flugfiske inser du snabbt att det finns en uppsjö av saker du behöver innan du börjar. Dessutom finns det många olika varumärken att välja mellan i olika prisklasser. Det viktigaste att införskaffa är dock fluglina, flugspö samt flugrulle. Fluglinan är viktigast eftersom spöt och rullen ska anpassas efter linan och fisket. Sedan finns det mycket annat som är mer eller mindre nödvändigt. Fiskeflugor, backinglinor, tippets, taperade tafs, vadarbyxor, fiskehåv, flytringar, splitcane och polariserande glasögon är saker du kommer behöva.

När du inhandlat det nödvändigaste kan det vara en god idé att lära sig om olika knutar som fäster fluglinorna. De vanligaste knutarna är arbor knot, albright knot, nail knot, surgeons knot och improved clinch knot. Om du inte har en läromästare inom flugfiske till hands kan du söka efter instruktionsvideos på nätet.

Spinnfiske är som tidigare nämnt enklare att lära sig än flugfiske. Kasttekniken är mer avancerad inom flugfiske. För att lyckas är det av yttersta vikt att du anpassat din utrustning efter fisket du tänkt dig. Ord gör sig dock inte rättvisa för att beskriva hur ett snyggt kast ska genomföras. Unna dig istället en kurs i flugfiske för att få ordning på tekniken redan från början.

Inom flugfiske är flugan naturligtvis avgörande. Det finns många olika varianter av flugor. Några exempel är torrflugor, nymfer, våtflugor och streamers. Det finns några flugor som rekommenderas för regnbågsfiske och dessa är framför allt Marabou Muddler och Dog Nobbler. För harr och öring fungerar Klinkhammer och Myra utomordentligt. Om du vill fånga havsöring rekommenderas istället orange dräparmask och auraräkan.

flugfiske